O nas
Jesteśmy firmą rodzinną, w której tradycja wyrobu sera sięga XIX w. Produkcję Sera Korycińskiego Swojskiego rozpoczęliśmy w 1999 r. pozyskując mleko z własnego gospodarstwa rolnego.
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i ciągłej pracy nad udoskonalaniem procesu produkcji, udało nam się stworzyć produkt najwyższej jakości, wyróżniający się niepowtarzalnym smakiem.
Mamy przyjemność i zaszczyt tworzyć ser, który pozbawiony jest jakichkolwiek sztucznych konserwantów, barwników i polepszaczy smaku oraz współtworzyć polski rynek produktów regionalnych i tradycyjnych.
O serze
Ser Koryciński „Swojski” to regionalny produkt z Podlasia, wytwarzany w gminie Korycin – w sercu czystej, malowniczej krainy pomiędzy Puszczą Knyszyńską a Biebrzańskim Parkiem Narodowym. Tradycja jego wyrobu sięga XVII wieku, kiedy to – według legendy – recepturę przywieźli szwajcarscy żołnierze.
Powstaje z mleka krowiego z dodatkiem soli i podpuszczki. Każdy ser formowany jest w charakterystyczną, owalną bryłę o wadze nawet 3,5 kg, dojrzewa w chłodnych warunkach od kilku dni do dwóch miesięcy, a w tym czasie zyskuje swój unikalny smak i aromat.
Dziś, oprócz wersji tradycyjnej, wytwarzamy również sery z naturalnymi dodatkami – ziołami, czosnkiem, suszonymi owocami, orzechami czy oliwkami.
Oryginalny ser tylko z Certyfikatem
W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” trafił na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a w 2012 roku otrzymał unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że jego produkcja możliwa jest wyłącznie w trzech gminach powiatu sokólskiego: Korycin, Suchowola i Janów.
Nasz ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz oficjalne logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.
